Διδακτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχιέ Τζαμί και το Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων.

Διδακτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2023 στο Βυζαντινό Μουσείο, το Φετιχιέ Τζαμί και το Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Βυζαντινής Ιστορίας και της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β’ Γυμνασίου. Συμμετείχαν τα τμήματα Β1 και Β2 του Γυμνασίου Βελισσαρίου. Συνόδεψαν οι καθηγήτριες Γεωργομήτρου Μαργαρίτα ( ΠΕ02) , συντονίστρια της επίσκεψης, Ευταξία Αλίκη (ΠΕ02) και Φωτιάδου Στεργιανή (ΠΕ02).

Οι μαθητές, αρχικά, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Βυζαντινού Μουσείου, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικούς σταθμούς της βυζαντινής τέχνης. Ήρθαν σε επαφή με ευρήματα ανασκαφών (γλυπτά, νομίσματα), τοιχογραφίες, εικόνες, βημόθυρα κι ευαγγέλια απ’ όλη την Ήπειρο του 4ου με 19ου αιώνα και πήραν μία γεύση από τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου του τόπου μας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Φετιχιέ Τζαμί κι εντυπωσιάστηκαν από την αρχιτεκτονική του. Το ενδιαφέρον τους κέντρισε η αίθουσα της προσευχής, ο θόλος του τζαμιού και το «μιχράμπ», μια ημικυκλική εσοχή που υποδεικνύει την κατεύθυνση προς τη Μέκκα. Μέσω της φωτογραφικής έκθεσης με εικόνες από τα Γιάννενα της εποχής του Αλή Πασά, οι μαθητές έκαναν ένα ταξίδι στο χρόνο και κατανόησαν το ιστορικό πρόσωπο του τελευταίου, τον τρόπο που διοικούσε το Πασαλίκι του αλλά και τον χαρακτήρα του.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους μαθητές ο τάφος του Αλή Πασά, που βρίσκεται μπροστά στο Φετιχιέ Τζαμί. Θαύμασαν το περίτεχνο κιγκλίδωμα του τάφου κι εμπλούτισαν τις γνώσεις τους γύρω από τις συνθήκες δολοφονίας του Αλή- Πασά από τους Τούρκους το 1822, αλλά και για την ταφή του ακέφαλου σώματός του δίπλα στη σύζυγό του Εμινέ και το παιδί του.

Τελευταία στάση αυτής της ενδιαφέρουσας επίσκεψής μας στο χώρο του Ιτς Καλέ ήταν το Μουσείο Αργυροτεχνίας, ένα μουσείο «κόσμημα» για τον τόπο μας. Το μουσείο φιλοξενεί συλλογή έργων της ηπειρωτικής αργυροχρυσοχοΐας από τον 18ο ως τον 20ο αιώνα. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τα εκθέματα: κοσμήματα, όπλα, πολεμική εξάρτυση, ασημικά σπιτιού, προσωπικά είδη. Εξέφρασαν το  θαυμασμό τους για τους τεχνίτες του τόπου μας που κατάφεραν και δημιούργησαν από ένα άμορφο υλικό απίστευτης ομορφιάς έργα.

Η επίσκεψή μας στον ιστορικό χώρο του Ιτς Καλέ έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, θαύμασαν εκθέματα ανεκτίμητης αξίας και συνέδεσαν το παρόν με το παρελθόν. Τους ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό που έδειξαν κι ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν παρόμοιες δράσεις στο μέλλον.